Tuesday, December 21, 2021

Mindmap för att skriva en uppsats

Mindmap för att skriva en uppsats



Har redan en WordPress. Dessa fungerar som mentala triggers och kan hjälpa dig att få nya idéer, vilket är viktigt under brainstormingsessioner. Dela detta: Twitter Facebook. Du kommenterar med din WordPress. Letar efter ännu fler sätt att använda tankekartor? Det finns ingen gräns för antalet hierarkiska nivåer i en karta.





Inläggsnavigering



En tankekarta är ett diagram tankekarta för att skriva en uppsats visar information visuellt. Du kan skapa tankekartor med penna och papper, eller så kan du använda ett onlineverktyg för mindmapping. Om du vill använda ett online mindmapping-verktyg kan du också hänvisa till linkfacts. Oavsett vilket verktyg du använder finns det några regler för att skapa en tankekarta. Dessa regler är:. Varje gren symboliserar en tanke eller idé relaterad till ämnet. Använd meningsfulla nyckelord för att skriva dessa idéer på grenarna. Det finns ingen gräns för antalet hierarkiska nivåer i en karta. Dessa fungerar som mentala triggers och kan hjälpa dig att få nya idéer, vilket är viktigt under brainstormingsessioner. Till skillnad från andra typer av skrivande måste du komma med ett intressant resonemang för att övertyga läsarna om din åsikt.


Uppsatsskrivande kräver strukturerat tänkande, tankekarta för att skriva en uppsats. En bra uppsatsförfattare inte bara läser och gör anteckningar utan använder också kritiskt tänkande och analys innan han skriver upp uppsatsen. Även om det finns många sätt att strukturera de idéer du vill inkludera i din uppsats, kan få, om några, jämföras med att använda en tankekarta för uppsatsskrivning. Detta verktyg gör det enkelt att brainstorma, organisera dina idéer, tankekarta för att skriva en uppsats, och argumentera för din sak. Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar. Hoppa till huvudinnehållet. Lämna ett svar Avbryt svar Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar. Tips för att köpa trädgårdsstatyer. Söka efter:. Integritetspolicy.





exempel på informell uppsats



Skrivprocessen Mind Map. Global Warming Mind Map. Little Prince Note Mind Map. Förbättra Creative Thinking Mind Map. Kreativt tänkande Tips Mindmap. Vanliga matgrupper Mind Map. Vecko skolplan Mind Map. Engelska Parts Speech Mind Map. Engelska meningstyper tankekarta. Human Evolution Mind Map. Zoologi Mind Map. Tankekarta för att skriva uppsats. FN:s historiska tidslinje. Apple and Health Mind Map. Tankekarta för el. Mindmap för vitaminbristsjukdom. Mindmap för vetenskaplig forskning. Vitaminfunktioner Mind Map. Call of The Wild Mind Map. Charles Darwin Mind Map. Engelska verbkombinationer Mind Map. Metod 1. Ställ in dina förnödenheter.


Du behöver ett papper, ett skrivredskap och några färgpennor eller markörer. Dra ut några av de färgade pennorna eller markörerna och tilldela mening till några av dem. Till exempel kan du säga att orange är för ämnen du behöver forska vidare på, en grön markör är för en viktig punkt, lila är för motargument och gul är för stödjande exempel. Lägg ut de färgade markörerna eller pennorna som du har tilldelat betydelse. Rikta papperet så att det ligger i liggande läge. Om du inte har färgpennor eller markörer, oroa dig inte. Du kan fortfarande göra en tankekarta med bara en penna eller penna!


Skriv ditt ämne i mitten av sidan. Om du till exempel skriver om handikappförsvar, kan du antingen skriva "funktionsnedsättning" eller så kan du skriva "funktionsnedsättning är en socialt och miljömässigt påtvingad fråga snarare än en inneboende fysisk verklighet. Ringa in ditt ämne. Skriv ner dina associationer. Börja skriva ord eller idéer som relaterar till det aktuella ämnet. Rita dem var och en i sin egen bubbla, rita sedan linjer för att koppla dem till huvudidén och till varandra med hjälp av de färger som gäller. Du kan rita dina linjer som pilar, grenar eller vilken annan form som helst som verkar relevant.


Varje sak du skriver ner kan ge dig en annan association. Skriv ner det också. Till exempel att skriva "nedsättning vs. funktionshinder" kan påminna dig om "rullstolsramper. Leta efter kopplingar mellan dina orelaterade tankar och skriv in dem i bilden. Rita tomma bubblor om du har fastnat. Om du vill ta ett mer organiserat tillvägagångssätt kan du förhandskarta dina idéer. Du kan rita flera bubblor och märka dem "Vem", "Vad", "Var", "När", "Hur" och "Varför", till exempel. Fyll sedan i dem. Du kan också kalla dem "understödjande argument", "bevis", "motargument" etc. Skissa, rita inte. Arbeta snabbt så att dina föreningar fortsätter att flyta. Pausa inte för att illustrera eller spåra helt raka linjer – försök istället att skriva och skissa snabbt, i takt med dina associationer.


Inkludera doodles om de faller dig på, men återigen, fastna inte för att göra dem perfekta. Beroende på din ålder och uppsatsämne kanske du vill fokusera mer på att rita bilder än att skriva ut ord. Använd en onlinemall istället. Vissa människor skriver snabbare än de ritar, eller tänker bättre om de kan titta på en redan organiserad struktur. Om det inte fungerar för dig att rita för hand kan du prova en onlinemall istället. oss, Mind42 eller Coggle. Metod 2. Märk din karta. När du har en karta, tänk på hur idéerna kommer att passa in i ditt papper. Märk bubblorna enligt den del av ditt papper de tillhör. Om du måste skriva ett visst antal stycken kan du organisera dina bubblor i stycken.


Om du funderar mer på argument och motargument kan du organisera din karta i dessa istället. Lägg till detaljer när du går. Du kan till exempel skriva några av de källor du planerar att använda till de delar av din uppsats som de gäller. Rita om kartan om det blir rörigt. Om du har gått igenom många revideringar när du ritade och det är svårt att läsa kartan, rita om den med alla tillhörande idéer grupperade i avsnitten i din uppsats. Gör du detta kan du börja med att rita bubblor till avsnitten och fortsätta med att fylla i tankar och associationer. Du kan också organisera din reviderade tankekarta i bubbla för ämnesmeningar som förgrenar sig till mindre bubblor för att stödja argument och bevis.


När du har gjort detta har du praktiskt taget ett grovt utkast till ditt papper. Håll din karta vid din sida medan du skriver. Med hänvisning till din karta, skriv in huvudidéerna och stödidéerna som du nu har organiserat. Gruppera dem i flera rader var och en, åtskilda av ett mellanslag. Dessa kommer att bli stycken eller avsnitt i din uppsats. Börja varje stycke med en mening som introducerar idéerna i det stycket och skriv tills du har införlivat all information för det avsnittet. Om du lägger till saker som inte fanns på kartan, titta på kartan för att kontrollera att de passar och överväg att rita in dem. En av fördelarna med kartan är att den håller dig vid ämnet. Se till att du inte klämmer in för många punkter från din tankekarta i ett enda stycke.


Alexander Peterman, MA Test Prep Tutor. Alexander Peterman, MA. Detta kan göras på en mängd olika sätt.

No comments:

Post a Comment